maanantai 15. syyskuuta 2014

NIE, pankkitili, internet ja autónomo

Tässä postauksessa kahden viikon kokemukset ja vinkit NIE:n, pankkitilin, netin ja autonomon avaamiseen/perustamiseen.

1. NIE

Sain vinkin että voin hankkia NIE:n jo Suomessa Espanjan Suurlähetystöstä. Tarvitset mukaan:

1. Passin
2. Käteistä käsittelymaksun maksamiseen (9,40€)
3. Voit täyttää kaavakkeen jo etukäteen tai vasta paikan päällä työntekijän ohjeilla, he auttavat mielellään.
4. NIE lähtetetään 5 arkipäivän kuluessa sähköpostiin

Itselläni prosessi ei mennyt aivan kuin leffoissa. Ensin tuijottelin yhtenä perjantaina lukittua suurlähetystön ovea ja lappua joka ilmoitti putiikin olevan suljettu Espanjassa vietettävän pyhäpäivän vuoksi. Kotiin päästyäni tarkistin oliko tästä mainintaa suurlähetystön sivuilla. Ei ollut, ensimmäiset maistiaisen mañana kulttuurista.

Toisella kerralla lykästi. Olin täyttänyt kaavakkeen etukäteen, mutta virkailijan sitä tarkastaessa tuli pari sseikkaa ilmi.

1. Suomesssa NIE:tä haettaessa kaavakkeeseen täyttyy laittaa Suomalainen kotiosoite.
2. NIE-todistus on voimassa vain kolme (3) kuukautta Suomesta haettuna. NIE itsessään on ikuinen, mutta joudut hakemaan pysyvämmän paperin paikalliselta poliisilaitokselta myöhemmin.
3. Jos muutat vilkkaalle turistialueelle, on hyvä idea hakea NIE jo etukäteen, paikallinen prosessi ei ole yhtä suoraviivainen, helppo ja nopea.
4. NIE ei välttämättä tule 5 arkipäivässä. Omaani odottelin 2 viikkoa.
5. Voit asioida  Suurlähetystössä Espanjaksi, Englanniksi tai Suomeksi, kaikilla kielillä saa palvelua. 

Pankkitili

Kun NIE on hankittu, voit kävellä pankkiin avaamaan tiliä. Pankista riippuen et välttämättä joudu jonottamaan, vaan muille kuin nostoille ja talletuksille on oma tiskinsä.Tilin avaamiseen tarvitset:

1. NIE:n
2. X määrän käteistä rahaa avaustalletusta varten, omassa pankissani tämä oli 100 €
3. Osoitteen Espanjassa
4. Passin
5. Todistuksen eläkkeestä/työstä/opinnoista/muusta asumisperusteesta. Tämän todistuksen voi toimittaa myös joissakin pankeissa jälkikäteen.
6. Espanjalaista puhelinnumeroa kysytään, jos sinulla ei ole tätä vielä, voit ilmoittaa sen pankkiin jälkikäteen.

Saat fyysisen pankkikirjan ja tämä onkin varsin kätevä, eri virastot näkevät pankkikirjasta suoraan kaikki tarvitsemansa tiedot, joten ota tämä aina mukaan varmuuden vuoksi kun asioit jossain.  Pankkikorttia ja nettipankkitunnuksia tarjotaan samalla. Palvelumaksu (omassa pankissa 9 €) veloitetaan kvarttaaleittain suoraan tililtä.

Internet

Nyt kun hallussasi on NIE sekä Espanjalainen pankkitili, voit mennä avaamaan internet liittymän haluamallesi palveluntarjoajalle mikäli asunnostasi tämä puuttuu. Ulkomaalaisena et voi avata liittymää netissä tai puhelimessa, vaan joudut menemään liikkeeseen paikan päälle. Joissakin liikkeissä on nimetty englantia puhuva asiakaspalvelija nettisivuilta kannattaa katsoa lisää tietoa. Tarvitset:

1. NIE:n
2. Passin
3.Pankkitilin (tilikirja)

Palveluntarjoaja veloittaa kuukausimaksun suoraan tililtäsi. Sopimus solmitään yleensä vähintään vuodeksi. Mikäli sopimukseen kuuluu jotain kylkiäisiä, posti toimittaa nämä sinulle parin päivän sisällä kotiin. Asentaja tulee aina tarkistamaan että liittymä toimii ja tarvittaessa tekee vaadittavat asennukset. Kuulin useammalta taholta, että kaikkiin asuntoihin ei ole mahdollista asentää nettiä, tähän kannattaa varautua siis henkisesti mikäli kytkennät puuttuvat. Asia selviää vasta asentajan vierailulla.

Autónomo eli toiminimi

Jos et puhu Espanjaa, kannattaa maksaa tilitoimistolle autónomon perustamisesta ja sekä mahdollisesti antaa heidän hoitaa kirjanpito sekä kuukaisittainen kommunikointi veroviraston ja muiden mahdollisten tahojen kanssa.

Tarvitset mukaan:

1. NIE:n
2. Pankin tilikirjan
3. Passin

prosessini oli todella kivuton. Kävelin tutun suosittelemaaan Espanjalaiseen tilitoimistoon etukäteen ilmoittamatta. Työntekijät keskeyttivät muut työnsä ja täyttivät kaikki paperit puolestani, oma tehtäväni oli ainoastaan allekirjoittaa nämä paperit. Perustaminen maksaa noin 40 € ja kuukausittainen maksu kirjanpidosta on noin 60 €, ei sisällä vuoden lopussa tehtävää veronpalautuksen hakemista.Veloitus suoraan tililtä.

Joudun vielä vierailemaan paikallisesssa verovirastossa, haen sieltä sosiaaliturvan maksuun käytettävää veronumeroa. Tästä lisää myöhemmin.

Naisyrittäjiä tuetaan, ensimmäiset 6 kuukautta sosiaalimaksuni on 53,07 € per kuukausi. Tuon jälkeen summa nousee asteittain 18 kuukauden aikana 261,84 € kuukausimaksuun.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omat fiilikset kahden viikon jälkeen ovat äärimmäisen positiiviset. Kaikki on sujunut kivottomasti ja ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä ja avuliaita. Byrokratia on puraissut kevyemmin kuin kuvittelin ja en ole joutunut kertaakaan tilanteeseen jossa kokisin tarvitsevani tulkkia, jokaisessa paikassa on  aina joku joka puhuu joko hyvää tai erinomaista englantia.

Joka paikassa kysytään NIE:tä, passia, pankkitiliä, puhelinnumeroa ja kotiosoitetta. Kannattaa siis pitää nippua papereita mukana aina, näin saat asiasi hoidettua kerralla kuntoon ja vältät mahdolliset hermoromahdukset.