tiistai 21. huhtikuuta 2015

Virtuaalisen työn pimeä puoli

Kuten jo edellisessä postauksessa kerroin raivorehellisesti virtuaalisen työn realiteeteista ja huonoista puolista, niin nyt jatkan teemaa kertomalla miksi Suomalaista kannattaa suosia.

Virtuaalisessa työssä tulee hetkiä jolloin monta asiakasta lopettaa yhtäaikaa. Tällöin assistentti kääntää katseensa Odeskiin helppojen työtehtävien toivossa, mikäli muuta ei ole tarjolla. Sieltä nimittäin löytyy töitä myös suomeksi. Hakusanat "finnish" "finland" "suomi" ja "suomeksi" antaa osumiksi monelaisia tehtäviä joissa kaivataan natiiveja suomenkielen puhujia. Tehtävät ovat todella kilpailtuja ja hinnat poljettu alas.

Usemmiten asiakaspalveluun liittyvissä hakemuksissa paistaa läpi se, että amerikkalainen assistentteja välittävä yritys etsii Suomalaiselle asiakkaalle tekijää:

"Palkka 8 $/tunti, hinnasta voidaan keskustella."

Jos asssitentti on tarpeeksi onnekas hän saa kutsun haastetteluun. Tämä yleensä sisältää yhden IQ testin, palikkatestin, kolme haastattelua, täytettyjä kaavakkeita ja lukemattomia muita välivaiheita.

Hinasta voidaan keskustella muuttuu muotoon "Voidaan maksaa 8.90$/tunti, 0,90 senttiä menee odesk maksuun. Ota tai jätä."

Pöydällä kasvava laskupino saa assisentin tietysi ottamaan työn vastaan.

Ironia piilee nyt tässä: Amerikkalaisen yrityksen palveluksessa Suomalaiselle asiakkaalle Suomalaisessa työympäristössä hintaan 7.5 €/tunti. Riippuen kurssista. Miinus ALV ja verot.

Useimmat assistentit toimivat oman toiminimen alla. Asuinmaasta riippuen toiminimeen sisältyy joukko erilaisia maksuja;  maksetusta summasta pitäisi maksaa ALV ja verot ja sen jälkeen pöydällä odottavat laskut. Kuluja on joka kuukausi, oli tuloja tai ei.  Lomaa pidetään, jos tilillä on rahaa.

Pyytäisin nyt yrityksiä miettimään kahteen kertaan ennen kuin somivat sopimuksen ulkomaalaisen assistentteja välittävän yrityksen kanssa.

Jos kaipaat Suomenkielistä assistenttia, tässä päivänvaloa kestäviä vaihtoehtoja: 

1. Käytä Suomalaisia toimijoita, esimerkiksi V-assistentti.fi palvelua. Assistentille maksetaan huomattavasti parempaa korvausta kuin ulkomaalaiset kilpailijansa.

2. Palkkaa freelancer itse Odeskin kautta ja maksa palkkaa josta pystyy maksamaan verot. 10 € + alv on jo esimerkiksi Espanjassa asuvalle ihan ok korvaus. Suomessa asuvalle vähän toinen tarina. 

3. Etsi käsiisi freelancer joka lähettää sinulle laskun suoraan toiminimellään tai ukko.fi:n kautta.
 

Kiitos!