maanantai 13. lokakuuta 2014

Missä ollaan, mikä maa?

Muutama asia joihin olen kiinnittänyt huomioita: 

1. Hymy. Hymyileviä ja iloisia ihmisiä on joka puolella! Ja se todella tarttuu. 


2. Jos onnistun töhöilemään ja tiputtamaan ostokseni kaupassa, ihmisiä säntää heti auttamaan niiden keräilyssä.  


3. Jokaisessa kaupassa on lihatiski. Jos kaipaan jauhelihaa, pienemmisssä kaupoissa se jauhetaan silmieni edessä paistista! Valmiiksi pakattua löytyy ainoastaan isoista marketeista. 


4. Tuntemattomat ihmiset haluavat todella jutella sinun kanssasi. Kaupankassalla, kadulla, missä vain! Jokainen ihminen onkin vähän kuin kaveri jota et vielä tunne.  


5.Täysin tuntematonta miestä ei ujostuta kysyä mitä hajuvettä käytän ja kehua vielä miten hyvältä tuoksun. Kohteliaisuus muiden joukossa.  


6. Kippolaa ja kuppilaa on joka nurkalla. Täällä ystävien ja perheen kanssa vietetään aikaa ulkona, ei kotona. 

7. Omassa kylässäni ihmiset eivät suunnista osoitteiden perusteella, vaan maamerkkien. Taksikuski katsoo pitkään ja hitaasti kuin idioottia jos erehdyn antamaan kotiosoitteeni.  

8. Virastojen osoitteet ovat vähän sinnepäin, parhaiten löytää perille kun kävelee ilmoitetulle kadulle ja kysyy paikallisesta baarista jatko-ohjeet.  

9. Roskapussit ovat parfymoituja.   

10. Lahdessa tölkitetty lonkero maksaa täällä kaupassa 1 € ja suomibaarissa 2,30 € eteen kannettuna.  


11. Palvelukulttuuri. Täällä ei mennä tiskiltä tilaamaan, vaan joka paikassa tarjoilija tulee ottamaan tilauksen vastaan. Myös niissä postimerkin kokoisissa baareissa voi odotella terassilla palvelua.  

12. En ole nähnyt montaakaan Espanjalaista umpitunnelissa. Täällä on varsin ok juoda viiniä tai terästettyä kahvia pitkin päivää, joten illalla jatketaan samalla mallilla ja kaikilla on oikeasti hauskaa.  
 
13. Pykäliin ja määräyksiin suhtaudutaan rennosti. Jos Espanjalainen baari on määrätty sulkeutuvaksi vaikka klo 24.00, saattaa baarinpitäjä vetää ovet kiinni ja baarissa olijat jatkavat juhlaa samaan malliin suljettujen ovien takana. Kiinni on, eikö? 

14. Posteljoonit oikeasti kantava paketteja mukanaan pelkän saapumisilmoituksen sijasta. Jos et ole kotona tuolloin, vasta sitten joudut hakemaan pakettisi itse postista.  


15. Pyöräily on oikeasti mahtavaa. Pyöräkaistoja tai KLV:tä ei ole, joten kuulut ajoradalle. Autot kohtelevat sinua vertaisenaan ja kukaan ei yritä ajaa ylitsesi, kiilata, tööttäillä tai tehdä muutakaan urpoa. Jos pystyt ajamaan 40 km/h alueella autovirran mukana, saat hurrausta ja ihailevia katseita, et huutoja mallia "luuletko olevasi auto" tai "osta auto" tai "Mene nyt *PIIIP* siitä edestä hidastelemasta, tukit liikennettä!" Tunnen siis olevani täällä turvassa ajoradalla!  

16. Kenelläkään ei tulisi mieleenkään ajaa autoa jalkakäytävälle. Se jätetään parkkiin ajoradalle jos kyseessä on lastin purku. Auto kierretään ja kenelläkään ei ole tämän kanssa ongelmaa.   

17. Hevoset. Niitä on joka puolella. Andalusiassa on laki joka velvoittaa baarinpitäjiä tarjoamaan baariin eteen ilmestyneelle hevoselle vettä ja ratsastajalle olutta. Kippis! 18. Jokaisella kylällä on etenkin Ferioiden aikaan omat pyhäpäivänsä ja kyllällä on oikeus itse päättää vapaistaan. Tätä kirjoittaessa on Fuengirollassa kylän oma vapaapäivä (kuten oli myös viime tiistai) Ferian loppumisen kunnianksi ja kaikki kaupat ovat kiinni. Viereisessä Mijaksen kylässä on taas normipäivä, joten jos maito on vaikka loppu, niin sieltä sitä löytyy.