tiistai 18. marraskuuta 2014

Naurava kulkuri (välillä tosin itkettää)

Olen niin sanotusti juossut pää kolmantena jalkana eli kiirettä on piisannut. Blogi onkin ollut aivan retuperällä jo tovin. Tässä muutamia mietteitä yrittämiseen ja virtuaaliassistenttina toimimiseen:
 
Sopimus: 

Tee aina asiakkaan kanssa sopimus oman selustan turvaamiseksi. Mitä, missä, milloin, miten, kenelle ja millä hintaa. Jos toista osapuolta ei sopparin teko kiinnosta, unohda koko juttu ja siirry eteenpäin.

Riskit:

Millainen on asiakaskuntasi? Pari isoa vai paljon pieniä? Mitä tapahtuu jos iso jättää laskun maksamatta? Entä mitäs sitten jos iso asiakas äkkiä lopettaa? Miten saat aukon paikattua ja miten nopeasti tämä tulee tapahtumaan?

Pidä siis tilillä tarpeeksi "Let's panic" -varantoja! Näin voit keskittyä toimiseen hyperventiloinnin sijasta.

                                                                                    O-ou

Laskutus:

Hurraa! Laskut on lähetetty, mutta rahaa ei näy eikä kuulu tilille. Mieti perinnän ulkoistamista! Näin saat, etenkin freelancerina, sen mielenrauhan, eikä sinun tarvitse itse alkaa räksyttämään. Paljon tehokkaampaa on, kun laskuista käy selkeästi ilmi että joku iso ja äkäinen taho aloittaa toimenpiteet, mikäli raha ei realisoidu tilille tiettyyn päivään mennessä.


Realismi: 

Kaikkia kavereiden kavereita ja non-profit organisaatioita ei vaan pysty auttamaan. Mieti siis tarkasti missä menee se järkevän tekemisen raja. Hyväntekeväisyys on hieno asia, mutta leipä on pakko saada jotenkin pöytään. Jos asia tai organisaatio on mielenkiintoinen, koeta saada edes jonkinlaista kompensaatiota työstäsi ja katso ettei homma lähde lapasesta ajankäytöllisesti. Muuten tulee paha mieli.

Kuitit:

Minkään valtakunnan kuitit eivät kelpaa Espanjassa kirjanpitoon. Sinulla on oltava kaikista ostoista virallinen lasku, josta käy ilmi sinun ja vastapuolen yritystiedot. Suosittelen lämpimästi ostosten tekoa netissä jos vain mahdollista. On paljon helpompaa saada uusi lasku sähköisesti, kuin alkaa anelemaan korjauksia paperiseen versioon.

Virtuaaliassarointi:

Olen aivan todella tyytyväinen ja onnellinen valitsemaani alaan. Jos lähdet leikkiin mukaan, varaudu tiukkoihin viikoihin. Tällöin useat asiakkaat tarvitsevat sinua samanaikaisesti. Tuloksena on pitkiä päiviä eli kodin ja harrastusten heittejättöä. Sitten taas hiljenee.

Jokainen päivä on erilainen ja 8-16 ajattelu on utopiaa. Toiset päivät ovat 13 tuntisia ja toiset taas 3 tuntisia. Itselleni tämä passaa, mutta ajankäytön hallinta on vielä hakusessa.

Entä tehtävät? Azoreilta Hong Kongiin ja kaikkea siltä väliltä. Yleisimmät tehtävät liittyvät tiedon etsintään, suodattamiseen ja raportointiin. Jos siis pidät googlessa kahlaamisesta sekä ajatus uuden oppimisesta ja tiedon etsinnästä kiehtoo, suosittelen työtä lämpimästi. Monipuolista, yllättävää ja mielenkiintoista.

Työ on myös todella pitkälti kemioiden varassa. On paljon helpompaa tehdä töitä, kun olet asiakkaan kanssa samalla aaltopituudella. Sähköpostien välityksellä kulkee uskomattoman paljon persoonallisuutta mukana, joten kummatkin osapuolet hyötyvät kitkattomasta yhteistyöstä. Uskomatonta, mutta totta. 

Myynti:

Vihaan kovaa myyntiä yli kaiken. Osta, osta, osta, minulla hirveän hyvä palvelu -mantra ei itseltäni luonnostaan tule ja alihankinta onkin yksi suosikkitavoistani saada tuloja. Vaivatonta, mutta ei välttämättä niin hyvin palkattua, kuin itse alusta loppuun hankittu asiakkuus. Sisältömarkkinointi on taas lähellä sydäntäni, pidän siitä yli kaiken, mutta työ sen parissa on hidasta. Nopeita tuloksia ei siltä saralta kannatta odottaa.Ympäristö:

Teen 50/50 periaatteella töitä kotona ja kahviloissa. Olen melko usein siis ympäröinyt itseni muilla ihmisillä, äänillä ja ärsykkeillä. Virtuaalisestikkin työ on kaukana yksin pakertamisesta. Sähköpostit, facebook ja skype -viestit lentekevät tiuhaan ja tehokkaasti. Verbaalisuutta voi harrastaa onneksi muutenkin, kuin pelkästää äänihuulia rasittamalla.