sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Asunnon etsintä ja siihen liittyvät asiat

Asunnon etsintään on olemassa parikin lähestymistapaa:

1. Lennä paikan päälle ja asu ensin huoneistohotellissa: 

Tämä on melko suosittu tapa, mutta ei se kaikista edullisin.

2. Laita ilmoitus facebookkiin ja/tai Espanja.org sivustolle

 Pahimmassa tapauksessa saat ainoastaan tarjouksia yksityisiltä henkilöiltä jotka ovat valmiita etsimään sinulle asunnon maksua vastaan.

3. Ota yhteyttä paikallisiin asunnon välitystoimistoihin:

Suomalainen välitystoimisto:

-Kalliimmat kuukausivuokrat
-Välityspalkkio, yleensä puolet yhden kuun vuokrasta
-Takuuvuokra on 1 kk:n vuokra

Espanjalainen välitystoimisto:

-Edullisempi hintataso
-Välityspalkkio, yleensä puolet yhden kuun vuokrasta
-Takuuvuokra on 1 kk:n vuokra
-Todistus kuukausituloista

4. Etsi asunto yksityiseltä henkilöltä:

-Ei välityspalkkiota
-Yleensä espanjan hintataso
-Takuuvuokra 1-2  kk


Vuokra-asunnot ovat yleensä aina täysin kalustettuja. Parhaan käsityksen saat paikallisesta hintatasosta katsomalla asuntoja ensin täältä http://www.enalquiler.com/ ja vertaamalla muualla vuokralla oleviin.

Vuokraan ei yleensä koskaan kuulu vesi, sähkö, kaasu eikä netti. Sähkö on huomattavasti suomea kalliimpaa, joten lähes poikkeuksetta vesi lämmitetään kaasulla. Useimmissa asunnoissa ei ole pattereita, joissain asunnoissa on ilmalämpöpumppu. Älä vuokraa asuntoa jossa lämmitys tapahtuu sähköllä jonka kulutusta et voi itse säädellä.

Pitkäaikaissella  vuokrasopimuksella tarkoitetaan yleensä vähintään 6 kk sopimusta.

Jos muutat syksyllä, ota huomioon että suomalaiset eläkeläiset rynnivät rannikolle samaan aikaan, joten asunnon etsintä  kannattaa aloittaa ajoissa. Keväällä ja kesällä asuntoja on taas enemmän tyhjillään suomalaisilla vuokraajilla.

Tee ennen vuokrausta realistinen laskelma omasta tulotasostasi ja päätä paljonko olet valmis maksamaan. Älä ota kalliimpaa vuokra-asuntoa, vaikka diili vaikuttaisi kuinka hyvältä vaan pidäydy alkuperäisessä suunnitelmassasi.

Oma suunnitelmani oli löytää 2 makuuhuoneen asunto Fuengirolan keskustasta 400 €:lla kuussa. Lukuisten sattumusten ja pienten välivaiheiden jälkeen nappasin oman asuntoni haluamillani spekseillä jo kesäkuussa. 

Tee siis suunnitelma mitä haluat, aloita etsintä ajoissa, mieti miltä alueelta haluat asunnon ja mitä hintaa olet valmis maksamaan. Ja äläkä ala joustamaan vähän sinnepäin olevan tarjouksen kanssa. Älä myöskään anna kenenkään viilata itseäsi linssiin ja suhtaudu tietyllä varauksella suomalaiseen hintatasoon mitä tulee asuntoihin.