tiistai 8. heinäkuuta 2014

Katetuotto-, ALV- ja tuloverolaskelma

Huom! Teksi sisältää karkeita virheitä ja vahvaa mutua. Kirjoitan tämän uudelleen kunhan näen tilitoimistostani ihan oikeita pitäviä laskelmia. 

Kuivaa tekstiä osa II:

Oma idea on tosiaan tehdä kotoa käsin erilaisia asiakaspalvelu ja markkinointi keissejä asiakasyrityksen toiveiden mukaisesti. Olen minimoinut kulurakenteen niin paljaaksi kuin mahdollista ja toivottavasti mitään hankintoja ei tarvitsisi tehdä. Käytän nyt omia lukujani esimerkkinä. Tämä kaikki koskee siis toiminimeä eli autonomoa näin espanjalaisittain.

Otathan huomioon, että kaikki tieto on netistä peräisin, joten jossain kohtaa saattaa olla virhe tai toinenkin. Etenkin verotuslaskemat ovat lähinnä oikealla hehtaarilla. Kaikkia mahdollisia lukuja on pyöristetty luonnollisesti ylöspäin.Yllä listattuna kulut jotka pitäisi saada loppuvuodesta vähennettyä verotuksessa. Ilmeisesti kaikki kuitit ja laskut täytyy olla toiminimelle kirjoitettuja ja yrityksen tiedot tunnistenumeroa myöten ovat pakollisia, muuten näitä ei tulla verotuksessa hyväksymään.

Sosiaalimaksu on siitä hauska kaveri, että satoi tai paistoi, oli tuloja tai ei, niin sen joutuu maksamaan joka ikinen kuukausi. Olettaisin tämän johtuvat pimeänä tehtävistä töiden määrästä. Laskin korkeamman sosiaalimaksun kuin todellisuudessa tulen maksamaan. Ikäni takia saan 30 % kuukausittaisen alennuksen.

Eli, 930 € yritykseni välttämättömmiin menoihin kuukaudessa. Tähän kun ymppää ruoka yms. muita kustannuksia niin summa pompsahtaa 1330 euroon.Yleinen ALV prosentti on  ilmeisestikkin 18%. Ennakkopidätysprosentti on alennetusti 9 % uusilla yrityksillä, normaalisti 18 % . Kummatkin tilitetään eri toimistoihin joka kuukausi. Vähän on nyt vielä mutua joutuuko ALV:n tilittämään jos asiakasyritys on esimerkiksi Suomessa.

Ennakkopidätys koskee ainoastaan B-B kauppaa ja otetaan loppuvuoden verotuslaskelmassa huomioon. 

Yrityksen kriittiseksi pisteeksi näin ollen muodostuu 1729 € kuukaudessa veroineen.

Tulovero lasketaan:


Laskin tämän 25 % mukaan. Tulovero tilitetään kvarttaaleittain, joten on varmasti ihan hyvä idea laittaa summa toiselle tilille sivuun odottamaan, ettei vahingossa tule näitä poltettua.

Naimisissa olevilla lapsellisilla perheillä on aivan omat veroprosenttinsa. Nämä tässä esittämäni laskelmat koskevat sinkkua hyvin suuntaa antavasti. Loppuvuoden verolaskelmaan ja palautuksiin/mätkyihin en ota edes kantaa, liian asbstrakti aihe tässä kohtaa.


Entäs jos kaikki menee päin helvettiä ja en saa katettua edes välttämättömiä kustannuksia? Itse ratkaisin tämän etsimällä itselleni sen kahden makuuhuoneen asunnon. Kämppiksen kanssa asumiskustannukset saa tiputettua 50% matalemmiksi. Myös töitä löytyy aina. Hätätapauksessa baariin pääsee aina kantamaan bisseä janoiselle kansalle, jos siis omat bisnekset eivät ota tuulta niin paljon purjeisiin kuin visioissa oli. Sekä säästötili on hyvä löytyä, sieltä voi sitten napsia rahaa siihen tonnikalaan ja espanjalaiseen tortillaan.