sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Verkostoituminen ja kohdemaahan tutustuminen

Muuttoa ulkomaille kannattaa valmistella huolella ja välttää hetkellisesti tai äkillisesti tullutta "Nyt mä meen" fiilistä. Myöskään asioita pakeneminen ei auta, vaan luultavasti löydän ne edestäsi viimeistään jossakin vaiheessa.

Jos työnantajasi ei lennätä sinua kohdemaahan, vaan lähdet itse, olisi hyvä käydä vähintään lomalla parikin kertaa kohdemaassa. Kulttuurishokki iskee aivan varmasti jossakin kohtaa. Itse muistan olleeni aivan palasina ruokakaupassa jossa kukaan ei puhunut englantia ja yritin etsiä jotain elintärkeää. Tai se kerta kun 4 poliisia jututtaa espanjaksi huoltoasemalla kesken pyörälenkin ja yhteistä kieltä ei ole. Kylmiltään uudessa maassa asuvana shokki saattaa olla uuvuttava kokemus. Pahimmillaan se musertaa ja lamauttaa niin että mistään ei tule yhtän mitään.

Tutustu paikallisiin suomalaisiin ja ota selvää etukäteen mahdollisimman paljon. Vaikka et olisikaan viellä selvillä siitä mitä aiot paikan päällä tehdä, niin kontaktit siloittavat uutta elämääsi myöhemmin huomattavasti. On aina helpompaa kysyä tutulta terveydenhoitajalta paikallisesta terveydenhuollosta tai yritystä pyörittävältä henkilöltä mistä löytyy hyvä paikallinen tilitoimisto. Yleensä ihmiset vastaavat kysymyksiin mielellään. Suomalaisia tapaa helpoiten paikallisissa baareissa joita en nyt tässä ala listaamaan.

Facebookissa toimii lukuisia ryhmiä, mm. aurinkorannikon asunnonvälitykseen, työpaikkoihin ja tavaranvaihtoon liittyen. Jos bongaat mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen jossa sinun ja työnantajan speksit kohtaavat, älä epäröi lähettää työpaikkahakemusta vaikka et vielä paikkalla olisikaan. Tämä saattaa myöhemmin poikia hyviä kontakteja suuntaan jos toiseen. 

Useimmat työpaikat täytetään tuttujen välityksellä: joku tuntee aina jonkun joka olisi hyvä tähän hommaan. Mol.fi:ssä taas edustettuina ovat lähinnä puhelinmyynti.

Faktoja:

-Espanjassa palkataan mieluiten autonomona (toiminimi) tai pimeänä. 
-Tuntipalkka on noin 7-10 euroa.
-Minimipalkka/kk vähän yli 600 euroa (nettona).

Yleisimmät työpaikat aurinkorannikolla: 

-Puhelinmyyjä
-Tarjoilija
-Baarimikko
-Kokki

Näissä töissä yleensä suomen kieli riittää. Mikäli haluat paremmin palkattua työtä, on useimmiten vaatimuksena suomen, englannin, ruotsin ja espanjan kielten hallitseminen. Nettopalkka näissä asiakaspalvelutöissä pyörii useimmiten 1300-1500 eurossa.

Jos taas puhut hyvin englantia, kannattaa tähyillä englantilaisesta yhteisöstä töitä ja verkostoitua myös sinne. Thinkspain nimisellä sivustolla on myös listattuna työpaikkoja ja ilmaistu selkeästi kielivaatimukset.