torstai 10. heinäkuuta 2014

Valmistelut Suomessa

Tässä käyn läpi asioita, joita ei ehkä välttämättä tule ajatelleeksi:

Passin uusiminen:

Uusi maksaa Espanjan konsulaatissa triplaten, joten parasta uusia passi seuraavaksi 5 vuodeksi.

Bonuskortit:

Kun S-bonuskortin lopettaa, saa takaisin aikanaan maksetun liittymismaksun. 100 € on aika iso raha. Lopetustapa selvisi vasta kun lähetin sähköpostia, olivat piilottaneet tiedon melko hyvin sivuillensa. Eli mene S-pankkiin tai Prisman palvelupisteeseen ja täytä kaavake. Rahat saa heti mukaan.

Verotus:

Riippuen omaisuuden määrästäsi ja perheesiteistä, sinulla on eritavalla määräytyvä verovelvollisuus Suomeen. Soitin verohallintoon ja tulimme siihen tulokseen että voin hakea rajoitetun verovelvollisuuden poistoa. Tätä varten pyysin lausunnon Kelasta kosken kuulumisestani sosiaaliturvan piiriin muuton jälkeen ja yritin saada täytettyä muuttoilmoituksen Maistraattiin. Niin, yritin. Sitä kun ei pysty netissä täyttämään kuin aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Soitin Maistraattiin ja pienen suostuttelun jälkeen sain kehotuksen hakea postista paperinen muuttoilmoitus kaavake ja tulla sen kanssa Maistraattiin jotta saan leimat ja jäljennöksen paperistä. Verohallinto on vielä sen verran vanhanaikainen, että haluavat kaiken postitse paperilla. Näiden lisäksi kirjoitan vielä avoimen saatekirjeen jossa selvitän tilanteeni. Alustava arvio oli jo että pitäisi onnistua, ei ongelmaa.

Epäilen virkamiesten olevan sen verran lomalla ja käsittelyn kestävän tovin ja siksi hoppuilen asian kanssa.

Mitä iloa tästä kaikesta on?

1. Ei huolta epähuomiossa syntyvistä veroveloista tai muusta.

2. Veronpalautukset pika-pikaa etuajassa.

3. Espanjan sosiaaliturvan piiriin pääsee ainoastaan käymällä töissä ja maksamalla veronsa Eli lääkäriin ei ole juurikaan asiaa ilman että maksat sosiaalimaksua.

4. Kun olen osa systeemiä, saan reseptilääkeeni edullisemmin.

Reseptit:

Päivän sana on Eurooppalainen lääkemääräys. Mikäli Espanjan kunnallinen hallinto on jähmeä ja hidas liikkeissään, voin lompsia reseptin kanssa lähimpään apteekkiin.